Upea pikkujoulumenu: punajuuri-vuohenjuustopiirakka ja kauranjyvä-mandariinisalaatti
Mieletön pikkujoulumenu syntyy helposti nopeasti, kun käytät apunasi puolivalmisteita. Hemmottele itseäsi ja läheisiäsi yllätyksellisillä pikkujoulutarjoiluilla, joista riittää hyvin noin kahdeksalle hengelle.
- Punajuuri-vuohenjuustopiirakka
- Kauranjyvä-mandariinisalaatti
- Sipsit ja paahtokerma-mätidippi
- Alkoholiton glögi-kuohuviinibooli
- Suklaa-appelsiinineliöt
Poimi alta reseptit talteen!
Punajuuri-vuohenjuustopiirakka (8 annosta)
Piirakka syntyy tosi nopeasti, kun valitset pakastealtaasta valmiiksi kaulitun ja laskostetun voitaikinan. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan hyvissä ajoin. Käyttämällä valmiita punajuurikuutioita säästät rutkasti aikaa ja piirakka on uunissa käden käänteessä.
- 1 pkt (500 g) voitaikinaa (pakaste)
- 1 pkt (600 g) Punajuurikuutioita (sesonkituote)
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl balsamiviinietikkaa
- 1 rkl juoksevaa hunajaa
- 1 tl timjamia
- 1/2 tl suolaa
- ripaus mustapippuria
- 1 kananmuna (voiteluun)
- 3/4 dl vihreää pestoa
- 100-200 g vuohenjuustoa
Pinnalle
- tuoretta timjamia
Paista punajuurikuutioita pannulla öljyssä hetki. Lisää joukkoon etikka, hunaja ja mausteet ja paista vielä muutama minuutti.
Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (noin 30 cm x 40 cm). Nosta levy leivinpaperin päälle pellille ja pistele pohjaan haarukalla reikiä.
Voitele reunat kananmunalla noin 3 cm:n leveydeltä. Levitä pesto pohjalle ja lisää päälle punajuuret ja vuohenjuusto paloina tai raasteena.
Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa alatasolla noin 20-25 minuuttia. Viimeistele timjamilla.
Kauranjyvä-mandariinisalaatti (6 annosta)
Kauranjyvä on todella monikäyttöinen ja sopii erityisen hyvin salaatteihin. Valmista raikas, mausteinen salaatti punajuuripiirakan kylkeen.
- 1 pkt ( 600 g) kauranjyvää
- 1 kpl punasipuli
- 1 dl persiljaa
- lehtikaalia
- 2-3 kpl mandariinia
- granaattiomenansiemeniä
Vinaigrette
- 2 kpl mandariinia
- 3 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl omenaviinietikkaa
- 1 rkl tuoretta timjamia
- suolaa ja mustapippuria
Kaada kauranjyvät pussista kulhoon ja erottele ne toisistaan puuhaarukalla. Sekoita kauranjyvän joukkoon ohuiksi siivutettu punasipuli ja hienonnettu persilja. Lisää salaattiin lehtikaalia, mandariinipaloja ja granaattiomenansiemeniä.
Valmista vinaigrette-kastike. Purista kahden mandariinin mehu kulhoon. Sekoita joukkoon oliiviöljy ja omenaviinietikka. Mausta tuoreella timjamilla sekä suolalla ja pippurilla. Jos haluat vinaigretteen enemmän potkua, lisää sokeria ja chiliä. Sekoita kastike salaatin joukkoon.
Paahtokerma-mätidippi
Pikkujouluissa on hyvä olla koko ajan tarjolla jotain naposteltavaa. Kokeile tätä uutta näkökulmaa parin vuoden takaiseen TikTok-hittiin. Kerman paahtaminen nostaa mätidipin ihan uusiin ulottuvuuksiin.
- 2 dl kuohukermaa
- 1 pieni punasipuli
- 1–2 tl sitruunankuorta hienoksi raastettuna
- 1 rkl sitruunamehua
- 100 g mätiä
- 1 prk (200 g) ranskankermaa
- ¾ tl suolaa
- ¼ tl mustapippuria
Kaada kerma uuninkestävään pieneen vuokaan (20 cm x 20 cm) ja paahda sitä 225-asteisessa uunissa keskitasolla 15–20 minuuttia, kunnes pinta on ruskistunut.
Jäähdytä kerma huoneenlämmössä, kaavi vuoasta kulhoon ja surauta sileäksi sauvasekoittimella.
Kuori ja hienonna sipuli. Pese sitruuna kunnolla ja raasta sen keltainen kuoriosa. Mehun voit puristaa raastettuasi kuoren.
Sekoita dipin ainekset kulhossa. Voit jättää osan mädistä koristeluun. Tarjoa Oikia sipsien kanssa.
Suklaa-appelsiinineliöt
- 400 g nougatia (joko leivontahyllystä tai nougat-patukoita karkkihyllystä)
- 200 g tummaa appelsiinilla maustettua suklaata
- 75 g kuivattuja karpaloita/rusinoita/aprikoosia
- 50 g corn flakes -maissihiutaleita
Sulata nougat ja 100 grammaa tummaa appelsiinisuklaata vesihauteessa tai mikrossa. Lisää joukkoon 75 grammaa kuivattuja karpaloita ja 50 grammaa corn flakes -maissihiutaleita.
Kaada seos kelmutettuun tai leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (noin 18 x 18 cm) ja anna kovettua jääkaapissa kolmisen tuntia tai seuraavaan päivään.
Sulata loppu suklaa mikrossa tai vesihauteessa, kaada vuokaan kovettuneen nougat-seoksen päälle ja laita vielä takaisin kylmään. Kun toinen kerros on kovettunut, leikkaa suklaa neliöiksi kuumaan veteen kastetulla terävällä veitsellä. Näin saat siistejä annospaloja Säilytä kylmässä.
Mausteinen glögi-kuohuviinibooli
- 1 plo (0,75 l) alkoholitonta kuohuviiniä
- 1 plo (0,75 l) sitruunalimonadia
- 1 plo (0,5 l) glögitiivistettä
Sekoita boolin ainekset yhteen ja lisää koristeeksi esimerkiksi karpaloita, sitrushedelmiä, kanelitankoja, tuoretta rosmariinia ja tähtianista.
Tsekkaa myös Jouluinen viikuna-parmesansalaatti ja pikkujoulumenumme.